Novogodišnji nastupi po meri slave ili krize?

Šta je domaćim estradnim zvezdama ove godine pomoglo da ugovore novogodišnji nastup? Količina krize na estradi ili količina slave kojom raspolažu?!

Čini se da čuveni stih iz pesme Đorđa Balaševića “O narodnjaci sve vam je u šaci…” na kraju ove estradne godine baš i ne može da se uzme kao sasvim tačan. Da li su narodnjaci uspeli da napune šake i džepove tokom godine i da li je nastup u novogodišnjoj noći kruna uspešne godine?

Fenomen novogodišnjeg nastupa nasleđen je iz zlatnog perioda “ludih devedesetih“, i kada se uz mesto, na kome neka zvezda peva, doda i cifra za koju i te noći rabi svoje grlo, dobija se kvalitativni opis koji određenog pevača ili pevačicu smešta na vrh ili dno estradne lestvice. Za doček Nove godine ne pevaju svi, a visinu honorara diktira samo slava kojom određena zvezda raspolaže, nikako ne treba zanemariti ni broj hitova, ali često se dešavalo da i samo jedan hit sa aktuelnog albuma obezbedi nekom pevaču novogodišnju tezgu iz snova sa honorarom koji ni Deda Mraz ne bi mogao da ispuni. Novogodišnji nastupi zakazivali su se mesecima unapred, a pompezne reklame na televiziji i radiju počinjale su da se vrte još u novembru. Pevači su maksimalno koristili poklonjenu im minutažu u emisijama zabavnog karaktera kako bi sa belog, zgužvanog papirića pročitali ime restorana i adresu na kojoj se isti nalazi, dok bi ime vlasnika u sto odsto slučajeva znali jer je u hiljadu odsto slučajeva to bio neki muški nadimak sastavljen od isključivo četiri slova tipa: gazda Miki, Cici, Piki, Peki… Adresa restorana obično je bila u Nemačkoj ili nekoj drugoj zemlji u kojoj se govori ovaj jezik, pa je izgovaranje adrese uz obavezno sricanje, crvenjenje obraza i zamuckivanje bilo neprocenjivo iskustvo kako za onog ko najavljuje, tako i za onog ko najavu sluša. I tako je bilo od početka devedesetih pa sve do prošlog dočeka nove, bolje i uspešnije godine. Ipak, ove godine nešto se desilo, a nisam sklon da verujem da sam to samo ja primetio.

Reklama na radiju i televiziji sve je manje, gotovo da ih i nema, a na belim papirićima kao da se nalaze samo spiskovi dugova i zamrljani brojevi telefona čoveka koji se na isti ne javlja, a rekao je da ima ponudu i angažman za najluđu noć. Oni koji su uspeli da nađu tezgu reklamiraju se putem svojih društvenih mreža, em je jeftinije, em je sigurnije! Ove godine, na moje zaprepašćenje, izostaju i tekstovi na srednjim stranama tabloida u kojima se sa sigurnošću navode visine honorara za koje zvezde i zvezdičice nastupaju u novogodišnjoj noći. Bez obzira što gotovo nikada nisam verovao u broj nula koje se nalaze iza cifre 1, 3, 5, 7 ili 10, i bez obzira što bih vrednost zvezde gotovo uvek smanjio za jednu nulu, ove godine mi ti “self-marketing” potezi zvezda jako nedostaju. Pored činjenice da nisam saznao ko za koliku lovu nastupa, još više me plaši i zabrinjava činjenica što nisam saznao gde ko nastupa? Da li je neko, osim zvezda koje se mogu nabrojati na prste jedne ruke, uspeo da se uhlebi u novogodišnjoj noći? Da li je kriza toliko velika da i oni koji imaju tezgu pevaju za male pare, pa ih je sramota da cifra izađe u novine?

Za hrpu zvezda koje misle da su zvezde, a to su vam oni koji na repertoaru imaju jednu i po svoju pesmu i pet hiljada tuđih, nema zime. Oni će Novu godinu, za honorar sastavljen od maksimum tri cifre, dočekati u nekoj kafani ili kafanici preskačući gajtan mikrofona između stolova sa kariranim stolnjacima, pevati pesme koje samo gazda želi i ujutru sa klavijaturistom podeliti bakšiš. Nešto veće zvezde, za sada, uspele su da dogovore nastup u boljim hotelima i motelima, za koju cifru nismo niti ćemo saznati. Kolika god bila krizna je, čim se o njoj ćuti, i čim nije dostojna da se na nju nakalemi još jedna nula.

Ostale su još samo najveće zvezde, a one to ne bi bile da nisu uspele da prebrode krizu. Ove godine najveće zvezde iskoristile su slavu, udarile su na stil i na stav. Shodno tome, najveće i prave zvezde našeg estradnog neba, za doček Nove 2016.godine ili će pevati na trgovima za preširoke i presiromašne narodne mase, ili će najluđu noć provesti glamurozno u toplini svog doma, u porodičnom gnezdu, koje ove godine nije imalo cenu zbog koje bi se napustilo.

Izvor fotografije: kurir.rs

Milivoje Mili Čolić

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *