Kratka istorija estradnih nadimaka

Estradni nadimci i umetnička imena nastaju iz preke potrebe jer sve je to šou biznis, nekada zbog lakšeg izgovora i pamćenja, a neretko i zbog prikrivanja ruralnog porekla. Postoje razna umetnička imena, a meni lično najvažnije je da Mili može od Milivoje.

Pored solidnog pevanja, još boljeg izbora pesama i dobrog izgleda za uspeh na estradi je neophodno i originalno, lako pamtljivo, nerabljeno ime. Svi oni kojima roditelji i kumovi nisu bili maštoviti prilikom rođenja bili su primorani da smišljaju nova, umetnička imena kojima bi se predstavljali publici i uz čiju pomoć bi lakše gradili uspešne karijere. Trendu umetničkih imena, koja najčešće nisu samo puki nadimci nastali na osnovu “krštenog” imena, više su pribegavale žene nego muškarci. Srpska estrada je prepuna zanimljivih primera, pored nekoliko opšte poznatih, u ovom tekstu ćemo vas podsetiti i na nekoliko pseudonima koje publika nikada nije prihvatila uprkos dobroj volji pevačica koje su ih plasirale.

Već i vrapci znaju, ali nije loše ponoviti, da je u trenutku kada je debitovala na domaćoj estradi zahvaljujući egzistenciji Nade Mamule, Nade Topčagić, Nade Obrić i Nade Pavlović, talentovana Nada Polić bila primorana da menja svoje ime. Na nagovor maštovitog kompozitora i očigledno pravog estradnog znalca za šou biznis, pored imena promenila je i prezime i tako je “rođena” Ana Bekuta, jedna od najboljih pevačica domaće folk muzike. Važno je napomenuti da je “bekuta” vrsta malog noža koji se najviše, kako tvrde upućeni, koristio u Crnoj Gori. Ima simbolike, jer kada Ana “Nož” zapeva ona svojim glasom prisutnima seče vene i to horizontalno da hirurzi posle ne mogu da ih ušiju. Poslednjih godina predstavnici sedme sile prozvali su je i Mrkuta, no ovo prezime koje predstavlja sublimaciju njenog i prezimena njenog emotivnog partnera nije uspelo da zameni fenomenalno Bekuta. Ana više nije Nada čak ni u dokumentima.

11657495_1592976037634884_737185405_n

Evidentno je da je mlada devojka iz Brčkog, Fahreta Jahić, imala sve predispozicije da postane mega zvezda osim imena koje nikako nije bilo reprezentativno za tisak na omotu ploče i kasete. Brenom ju je, na svu sreću, nazvao košarkaški trener koji je tokom treninga jako teško lomio preko jezika njeno ime. Ovog nadimka Fahreta se setila kada je počela saradnju sa Sašom Popovićem i Lira bendom, Minimaks joj je dodao epitet “lepa”, a ostalo je istorija. Zadivljene uspehom koji je postigla mnoge su želele da bude Brena, smatrajući da je najvažnije da ispred svog imena dodaju prefiks “lepa” razne su dolazile i još brže odlazile sa estradne scene, jer jedna je i jedina najlepša Lepa Brena.

11651999_1592976514301503_759562022_n

Zgodna Jasna Milenković svoje estradno ime je skovala od prva dva slova svog imena i prezimena. Mnogima je JAMI bilo jako smešno jer je sa istim imenom postojala i čokolada, ipak Mića Minimaks je njeno umetničko ime prokomentarisao rečima da je najbolje od svega to što se ne zove DUbravka PEtrović. Iako je imala originalno ime, Lana Adamov, koja je uvek imala kompleks Lepe Brene, pored toga što joj je ukrala boju kose, frizuru, kratke suknje i rese, kompozitora Zahara, maznula je Breni i polovinu umetničkog imena. Lepa Lana nikada ništa nije uradila od svoje karijere osim što je ostala upamćena kao jedna od najvećih imitatorki uspešne koleginice, a možda ni to.

Dok je “otkopčavala jeleče” ubeđujući nanu da zakopčano ničemu ne služi Zorica Brunclik je bila Nina. Malo ko se seća i malo ko je zapamtio njeno umetničko ime koje je krasilo omote njenih prvih muzičkih izdanja. Nina Brunclik priznaćete da zvuči smešno, srećom narod nije zavoleo i prihvatio njeno umetničko ime iako pesme i boju kosu jeste. Magiji umetničkog imena od samo četiri slova na samom početku karijere nije odolela ni Ana Nikolić pa je na omotu njenog prvenca velikim slovima bilo ispisano NIKA. Pretpostavlja se da je ovo bio savet Marine Tucaković, ali pored izgleda kakav poseduje Ana zar je bilo potrebno skretati pažnju bilo kakvim nadimkom koji uz to ima slovo više od originalnog imena?!

11536987_1592977167634771_855227016_n

Što se tiče umetničkih imena, najviše je primera gde se tradicionalno, starinsko i “ruralno” ime menjalo, modernijim, zvučnijim, manje smešnim i lako pamtljivim. Tako je Lepava Mušović širokom auditorijumu poznata kao Lepa Lukić. Lepa je skraćeno od Lepava dok je prezime Lukić zadržala od bivšeg supruga koji ju je obožavao. Sva sreća te joj je skraćeno ime odgovaralo jer je u mladosti zaista bila prelepa žena. Radojka Adžić je verovatno jedno od najrogobatnijih imena koje je javna scena imala. Iako nikome nije jasno kako se do Dare došlo od Radojka, Dara, Rada, Bubamara su nadimci koji apsolutno odgovaraju ovoj pevačici, jer priznaćete da bi bila Radojka u punoj grandioznosti, Dari Bubamari fali još minimum 50 cm visine. Primera radi, imajući u vidu visinu i težinu, Ćana bi bila idealna Radojka.

11655085_1592977064301448_1708447225_n
Seksepil i raskošnu “neprskanu” lepotu kakvu je posedovala kao i vrcavi tekstovi pesama koje je pevala naterali su Savku da postane Saška Karan. Sve, sve ali prosečan balkanac nikada ne bi poverovao da Savka može da ima “srce puno baruta” i da “hoće da da ali da joj je stalo da ga muči malo”. Savka je tradicionalna žena koja ne odlučuje već ispunjava želje svog muškarca. Slično je bilo i sa “nežnom” i plavom Jovankom Tipšin. U godinama u kojima se pojavila domaća estrada se okretala zapadu, novim tendencijama, modernom i elektronskom zvuku. Jovanka na struju, pa makar i monofaznu nikako ne bi bilo dobro rešenje. Na motorima je jurila, a “sa poda je skupljala haljine i naradže”. Jovana Tipšin, je pored dobrog “gena za ljubav” imala i dobar gen za šou-biznis.

Na kraju čini se da ima istine u onoj narodnoj koja kaže: “Zovi me i lonče, samo nemoj da me razbiješ”. I dok se srpska estrada već više od godinu dana, zahvaljujući Jeleni Karleuši, pita “Kako Dara od Radojka“, meni kao autoru ovog teksta najvažnije je da Mili može od Milivoje.

Izvor fotografija: beogradnocu.com, zena.blic.rs, srbijadanas.com, novosti.rs, hotnews.bg, eventim.rs, youtube.com

Milivoje Mili Čolić

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *