Baba-devojke srpske estrade

Uprkos činjenici da godine neumitno prolaze a krštenice žute, i što je većina, pa i one same, zaboravile datume kada su počele da se bave javnim poslom, ne predaju se tako lako. Dokazale su da je bavljenje estradom veliko ESTRADAnje, stare ali zahvaljujući medicini i savremenoj kozmetici, sve su mlađe i lepše pa im ne pada teško što su, realno, babe.

Naravno kako ističu, babe su samo svojim unucima i unukama, a sebe i dalje doživljavaju kao devojke za šta nam dokaz pružaju njihovi nastupi i garderoba koju nose, eksperimentisanja i “džekiranja” sa pesmama koje pevaju i spotovima koje snimaju. Izjavama i životnim stilom nimalo ne zaostaju za duplo i trostruko mlađim koleginicama kojima je sve teže da se bore sa ovim “baba-devojkama”. Starije i iskusnije, koriste sva raspoloživa sredstva kako bi bile na naslovnim stranama i na TV ekranima pa kada ponestane ideja i povoda pomoću kojih se izlazi u etar tu su oni, unučići, ponos i dika poznatih i uspešnih baba, tj. devojaka. Ali krenimo redom od blagih i krajnje simpatičnih primera, koji ponekad zaista prijaju dok se gledaju i slušaju uz nedeljni ručak ili u nekoj emisiji poput “Magazin IN” koji pada na crveno slovo.

Svima je dobro poznato da Lepava Lepa Lukić nema direktne potomke i naslednike. Žal što nema porod Lepa nikad nije krila, kako u svojim izjavama, tako i u pesmama koje je pevala. U neku ruku Lepava se može smatrati i pretečom muzičkih talenat šou programa, jer je prva tražila talentovanu i adekvatnu naslednicu svog lika i dela kojoj je bila spremna da bude kako finansijska, tako i moralna podrška. Za razliku od svojih koleginica koje su baba-devojke, ova vremešna pevačica prave narodne muzike je baba-tetka. Odrasli, ali još uvek mladi, njeni unuci su zapravo deca njenog bratanca. Spominje ih sporadično i po dobru, naglašavajući sreću što ima unuke iako nije imala decu, ne rabi ih da bi se sa njima slikala i tako dobijala medijsku pažnju, jer kada je Lepi do toga ona spakuje kofere i ode u rijaliti šou koji je u tom trenutku aktuelan.

lepa lukic estradanje

Ako stihove njene pesme prilagodimo temi onda bismo mogli da zapevamo “mala baba od velike slađa…”, Gordana Goca Lazarević je žena na mestu, nije ona kriva što je njen bivši muž veće hitove pisao Lepoj Breni nego njoj i dok je Brena harala, Goca joj je u studiju kuvala kafu. Ova zgodnjikava pevačica starije garde, još uvek uspeva da skrene pažnju vrcavim i brzim pesmičicama. Skladno građena i još uvek vitka, ova “džepna baka” nastupima i ponašanjem u javnosti nikada neće obrukati svoje unuke, a ako ništa drugo kao uspavanke može da im peva neke od svojih pesama koje je komponovao “kurlebalo” Zahar: “piravelo Mile plišano šeširi, bi li, bi li, bi li bi malo se zaljubili… šeširiću plišani” ili “Dule, Duško, da si muško na dlanu bi me ljuljušk’o…”.

Autor se ovom prilikom izvinjava što tekst o Goci Lazarević nije potkrepljen i slikom. Internet novinarstvo ima određena pravila koja moraju da se poštuju, a jedno od njih je da fotografija mora da bude određene veličine i visokog kvaliteta, ali nažalost Gordana Goca Lazarević definitivno spada u one pevačice koje imaju karijeru dugu 30 godina, ali nemaju sliku na internetu. Nije jedina pa je autor rešio da napiše i tekst na tu temu. Hvala na razumevanju. 

Magiji inaugurisanja naslednika pred TV kamerama svojevremeno nije odolela, na iznenađenje mnogih, ni Merima Njegomir. Nesuđena operska diva iz Zemuna poklekla je pred trendom, ali nije poput svojih koleginica trčala na komercijalne televizije u emisije u kojima se dele suhomesnati proizvodi, dinsta lukac i pikadom gađa “točak sreće”. Ona je to uradila sa malo više stila, ni manje ni više već na prvom kanalu javnog servisa Srbije kod Tanje Peternek u emisiji “TV lica kao sav normalan svet”. Višestruka korist, em kulturni intervju, em svi mogu da vide tek rođenu bebu, em nema leksikonskih pitanja tipa koliki je bio na rođenju, da li sisa ili ga hranite na flašicu, a nakon emitovanja zna se emisija ide u arhiv Jugoslovenske kinoteke i svi srećni i zadovoljni, a najviše baba Merima. Merima je ovom prilikom unuka izvela pred kamere pevajući mu stihove jedinog preostalog hita “stavi ruzmarin ispod jastuka, nek nam večno miriše…” hvaleći se kako mališan treptanjem i “smehom” reaguje na njen glas, verovatno nesvesna činjenice da bi na njeno visoko “C” odreagovao i mrtav, a ne živo i zdravo dete koje je mučeno treptalo od količine svetla koja mu je bila uperena u lice zbog potrebe snimanja. “Najpotresniji” momenat ove emisije bio je kada je Merima suze, jer kakva bi to priča o deci i unucima bila kada se ne bi zaplakalo, obrisala pelenom, čistom da ne bude zabune. Da li bebicu baka kupa “vodom sa korita Ivanova” ostalo je nerazjašnjeno kao i pitanje od kad se Tanja Peternek “loži” na folk patetiku, pa takve delove ne cenzuriše.

merima njegomir estradanje

Baba koja na sebi nema niša bapsko osim imena je Stojanka Novaković Stoja. Fenomen mlade babe poznat je još od Ane Bekute, začetnice bapskog devojaštva na domaćoj estradi. Kada je Stoja u pitanju čini se da je ona prvo postala baba pa majka pa tek onda snimila CD. Ova raskalašna i fizički raskošna i rasna baka ne slika se sa mlađim naraštajem, ne dovodi ih u emisije na otvaranje novogodišnjih poklona, uz pomoć unučeta ne grabi medijski prostor, a i zašto bi? Ova turbo-treš bakuta na naslovnu stranu nekog nedeljnika ili na srednje strane žutih novina dospe kad god obuče kratež suknju ili otpeva neki besmisleni tekst poput “daj Šuki, daj Šuki, Šuki, Šuki daj…” ili “bela ciganka biću tebi ja, koštaću te ali nikada ne žali” jer “beži dok si živ i zdrav, potopiću ovaj splav“. I dok prosečna baka u Srbiji kupuje papriku i svojim unucima sprema ajvar, baba Stoja, priznaćete da zvuči baš kako valja i dolikuje, tradicionalno i domaćinski, za potrebe šou-biznisa u paprikama se kupa, oblači se kao igračica u lošem striptiz baru, i ne mari mnogo što će za koju godinu njeno unuče umeti da pretražuje po YouTube kanalu.

stoja estradanje

Relativno novopečena baka je i majstorica štimunga i dobrog raspoloženja Nada Topčagić. Njen sin Mikica dobio je ćerku tako da na proslavi rođenja ona Nadina namenska “Rodio se sin, mali gospodin” nikako nije odgovarala, ali prođu je imala pesma “Ti si ćer’o tatin sin”. Baba Nadica Top diskretno je najavljivala porođaj svoje snaje, spominjući ga u emisijama magazinskog tipa uz pitanja o turšiji, ajvarima i džemovima. Unuku još nije zvanično predstavila medijima, ipak na svojoj Facebook fan stranici ponekad okači sliku svoje mezimice. Svojoj unuci, čim stasa, i njenim drugaricama baba Nada će sigurno biti jedan od omiljenih likova. Kako je dobro poznato njeno kuvarsko umeće pretpostavlja se da će kao prava baka ispunjavati sve gastronomske želje svoje unučice, a paprike će kao i do sada koristiti u prave svrhe za razliku od koleginice baba Stojanke.

nada topcagic estradanje

Poluglumica, polupevačica Snežana Savić u medijima nenametljivo i na vrlo kulturan način koristi činjenicu što je baba. Ovu titulu mnogo više koristi njena ćerka Anita koja ne propušta priliku da se kao dekor nađe na svakoj fotografiji na kojoj je Snežana sa svojom unukicom. Tako je to kada se iz ljubavi poznatih i relativno uspešnih i talentovanih roditelja rodi lepa i neharizmatična ćerka željna uspeha i slave. Anita je glumila, pevala, pisala, producirala i nema šta nije radila, ali su svi njeni pokušaji ostali nezapaženiji čak i od karijere Ive Štrljić, što je majstorstvo. Čini se da je u početku iz torbe svoje majke krala pozivnice za revije i promocije, ali nikada je nisu slikali ukoliko bi došla sama. Slamka spasa, kako bi se razvlačila po stranicama nedeljnih magazina bilo je rođenje deteta i poznata majka koja se definitivno više slika zarad ćerke nego zbog unuke i svojih šoubiz potreba.

snezana savic estradanje

Dragica Radosavljević Cakana i Snežana Đurišić su “Magazin IN” babe. Kako Sanja Marinković smisli neku temu o “baba-unuci odnosima” one su tu sa celom bulumentom. Nema blagdana koji nisu overile od kokodakanja i unošenja badnjaka za Badnje veče, tucanja jaja za Uskrs do pletenja venaca za Petrovdan i zavirivanja pod jelku za Novu godinu. Baba Cakana, kako to moderno zvuči, ide i korak dalje pa na televiziji pokazuje i svoj džakuzi, garderober i privatnu teretanu, zastakljeni letnjikovac u kome može i da se zimuje, a sve u svrhu dokazivanja da je fit i da danas u šestoj deceniji života bolje izgleda nego u trećoj. Zbog brojnih obaveza kada nije u mogućnosti da se viđa sa svojim unicima sa njima komunicira preko Skype-a. Baka Đurišića Sneža nema potrebu da dokazuje da je fit, jer nije, ali bi mogla i javnost i svoje unuke da ubedi da je ipak baka, jer u zadnje vreme na TV gostovanjima i u spotovima nosi muška odela sa sve kravatom, kada se tome doda njen ponosan stav i vojničko držanje po principu “prava leđa, grudi napred” više podseća na negovanog i dobrodržećeg gospodina. Baka Snežana je strasni skijaš pa nema sumnje da svoje unuke uči zdravom i sportskom životu.

snezana djurisic estradanje

Baka nad estradnim babama je Neda Ukraden. Konačno se desilo i to, njena ćerka Jelena rodila je bliznakinje Aleksandru i Nedu, a nedugo zatim i naslednika Dušana. Nema intervjua u kome baka Ukraden ne spomene svoje unuke, svoje mezimice i mezimca, zahvaljujući kome se broj muških glava u njihovoj kući popeo na dva. Uvek bar za jedan promil ona favorizuje malenu Nedu koja je već sa mesec dana otvoreno pokazivala, po rečima bake, talenat za pevanje, igranje i šou-biznis. Stazu ka zvezdama svakako će krčiti sa svojom babom, jer Neda nema nameru da se povlači sa scene, pogotovo sada kada joj je krenulo. Mladalački izgled i pesme u elektro i disko fazonu vratile su je na velika vrata. Danas Nedu slušaju unuci onih koji pamte njen početak. Pronašla je žena mantru za uspeh i svakodnevno je ponavlja. Fenomenalnog izgleda, u sedmoj deceniji života, kakvim se ne može pohvaliti nijedna od estradnih baba, Neda ne želi da je porede sa Tinom Tarner. Godine prolaze a ona kao da ide u rikverc, njeno telo prkosi gravitaciji, svi stare samo je ona mlađa i sebe poredi i smatra dostojnom dvojnicom Dženifer Lopez i Bijonse, što je delimično i dokazala u šou programu “Tvoje lice zvuči poznato“. Koliko god realnih novosti bilo u njenom životu, pogotovo profesionalnom, ova baba ne propušta priliku da javnost izvesti o novim detaljima vezanim za svoje unuke. “Ekskluziv” je prenosio izlazak iz bolnice, ulazak u kuću, krštenje, reportažu iz crkve, a potom i svečani ručak. Baka Neda je išla toliko daleko da je javnosti dozvolila da zaviri i u garderober svojih unuka.

neda ukraden estradanje

Sasvim je normalno i lepo doživeti da dobijete naslednike, ipak prateći domaće javne ličnosti sasvim je lako utvrditi kome je intimna sreća dovoljna, a ko od njih na svojim unucima želi i medijski da profitira.

Milivoje Mili Čolić

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *