Erotska lirika Snežane Đurišić

Nekrunisana kraljica narodne muzike, dobra, smerna, verna i poštena dobar deo svog muzičkog opusa posvetila je seksu.

Nema sumnje da je Snežana Đurišić jedna od najboljih pevačica narodne muzike. Bez većih i ozbiljnih skandala, ukoliko izuzmemo nekoliko porodičnih lomova koji su se povlačili po medijima, a o kojima je Snežana u nekoliko navrata iskreno govorila, njena karijera spada u red dosadnijih, a ona je ličnost zbog koje je prava šteta što se više ne štampaju novine poput “Sabora”. Odsustvo raskalašnog scenskog izraza, nikada nije preskakala gajtan mikrofona, a prisustvo pesama sa isključivo tradicionalnom muzičkom potkom, njenoj karijeri dale su neophodnu dozu one izvorne ruralnosti zbog koje nekoga glorifikujemo kao pravu pevačicu prave narodne muzike. Iako izuzetno lepa žena Snežani je uvek falila demonstracija ženstvenosti koja joj, ruku na srce, u osnovi ne nedostaje. Tokom cele karijere zakopčana do grla u kostimima, košuljama sa karnerima, veoma često u pantalonama i u kardiganima Snežana, koja nikada nije imala ni medijski nadimak poput Sneška, Sneža ili Nena, odavala je utisak patrijarhalno vaspitane ženske osobe koja onima koji je gledaju i slušaju želi da pokloni samo glas. Bez igranja i preteranog šetanja dok peva kada obuče stilizovano muško, crno odelo, što se dešavalo u poslednje vreme, i oko vrata stavi kravatu ili u mašnu sveže crnu pantljiku, pravih leđa, čvrstog držanja kao general, ne preostaje vam ništa drugo već da joj salutirate i pozdravite je sa “gospodin Snežana Đurišić“. Dobro upućeni u karaktere narodnih pevačica pričali su mi da je preke naravi, da joj je teško udovoljiti i da joj gotovo uvek nešto smeta i nedostaje. Ovim konstatacijama drugih možda ide u prilog i scena sa njenog koncerta u Centru Sava kada pred punom salom pre nego što zapeva kao gošća, Zorica Brunclik joj se obrati rečima: “Nasmej se jednom sunce ti poljubim“. Imitirajući stidljivu devojčicu, Snežana je spustila glavu i “iskulirala” svoju koleginicu i gošću. Ipak, njenu lepotu i ženstvenost uspeo je da 1996.godine probudi Dejan Milićević koji ju je u spotu za pesmu “Ti bi mog’o da me spasiš” uramio u damske okvire u kojima je manje više ostala do dana današnjeg. Poslednjih godina ona uglavnom nosi kreacije Marije Šabić koja za nju kreira elegantne, duge haljine sa šljaštećim, kič detaljima čisto da bi se razbila monotonija, pa Snežana često izgleda kao “operska diva” a ne pevačica folk melosa.

Snezana Djurisic u crnom odelu ESTRADAnje

Odličan glas i dikcija, uprkos tome što puši na muštiklu, Snežani su uvek bili najjači aduti. U mogućnosti da peva šta želi ona se još kao vrlo mala, uz savetovanje svojih mentora, opredelila za narodnu muziku. Idol joj je do dana današnjeg ostala Lepa Lukić, a pored nje same, po rečima Zorice Marković dok je imitira u “Grand kabareu”, jedino ume da peva Šaban Šaulić. Diskografija Snežane Đurišić može se podeliti u nekoliko pravaca. Prvi je svakako nacionalističko-verski” u koji spadaju sva “krečenja malih seoskih kućica“, pesme u kojima se spominju Bog i lepote Srbije, sela kao takvog i slavljenje zaboravljenih porodičnih vrednosti. U ovaj opus ulaze i pesme posvećene sakralnim detaljima kao što je kandilo i tradicionalnim modnim detaljima poput jeleka i opanaka. Kletve i zaklinjanje na ljubav samo su dodatni motivi ovog pravca. Sa ne velikim brojem pesama ističe se i pravac koji bi mogli da nazovemo “flora i fauna”. Ovde se posebno ističu “dunje sa savijenim granama”, zelene gore, srne i mladi jeleni. Kako je opus o “flori i fauni” skroman, a nacionalizam ne tako uputan za komentarisanje, a pošto je čak i estradni Bog izgubio sve kriterijume, preostaje nam samo da se sa posebnom pažnjom fokusiramo na “erotsku liriku” Snežane Đurišić, percipirajući je kao treći i možda najvažniji deo njenog diskografskog opusa. “SEX SALES” je dobro poznata marketinška mantra, a ovo je na vreme saznala i sama Snežana kada se, smirena, odmerena, smerna i poštena, odlučila da peva ovakve pesme koje su joj u suštini i najveći hitovi.

Kaluđeru moj

Snimana za potrebe filma “Kamiondžije” ovo je verovatno jedna od najperverznijih pesama ikada snimljenih kada je u pitanju narodna muzika. Srećom ili nesrećom provokativan tekst u kome “Mara mami zgodnog kaluđera” dopao je baš Snežani Đurišić. Kako je negde izjavila da je zaprepašćena zbog popularnosti ove pesme i količine ljudi koji joj traže da je peva na svojim nastupima, čini se da Snežana i nije naročito ponosna na ovu numeru koju je za potrebe filma komponovao veliki Vojislav Voki Kostić. Ovo je jedna od retkih pesama koja uprkos velikoj vremenskoj distanci po količini erotskog momenta može da parira svim današnjim gaćicama, brushalterima, velikom i malom vešu koji su opevani u pesmama.

Poslušajte pesmu Kaluđeru moj.

Nema ćara od bećara

Ova pesma je u neku ruku manifest svim “jeba..ma presretačima” i lepim snašama koje u jesen kada opada žuto lišće maštaju samo o braku. Bez obzira što pesma propagira čuvanje nevinosti Snežana ipak priznaje da joj se bećar jako dopada, da bi ga slatko poljubila iako je “luftika”. Bećar je kao karakterni sklop, a to zna i svaka poštena devojka, jako loš izbor. Jer… “nema ćara od bećara, bećar šara, bećar vara”. Ova pesma nema eksplicitan seksualni tekst, ali podtekst o uzavrelim ženskim hormonima u jesen, kada se sve druge udaju, a njoj opet preti zima bez “muškog grejnog tela” i ponovno obilaženje mobi i dosadnih seoskih sedeljki sa ocem i majkom, više je nego očigledan. Snežana u ovoj pesmi zgodnom bećaru daje i ultimatum! Ipak, na kraju nevinost kao i ideja o tradicionalno shvaćenoj ljubavi bivaju sačuvani.

Poslušajte pesmu Nema ćara od bećara.

Puče jelek, puče bruka

Seks iz ove vrcave, apsolutno narodne pesme u kojoj cepa harmonika dešava se u tradicionalnoj seoskoj scenografiji. Pesma slavi strastan seks, ali kao naravoučenije peva i o svim nus pojavama koje se po selu dešavaju kada napaljena devojka i njen momak na prozoru dočekaju zoru.

Poslušajte pesmu Puče jelek, puče bruka.

Joj, što mi se štuca

Na prvi momenat čini se da je pesma posvećena problemima digestivnog trakta, ali Snežana ovde štuca zbog ljubavi i dragog koji je pominje u daljini. Štucanje je dosadno, nema kraja… i sami znate da prestaje tek kada vas neko uplaši. U Snežaninom slučaju uz štucanje greju se i hormoni zaljubljene devojke koje, verovali ili ne, izaziva ni manje ni više već pucanje jeleka.

Poslušajte pesmu Joj, što mi se štuca.

Sve što radim tebi prija

“Sve što radim tebi prija” je na neki način možda i prva latentno sado-mazohistička numera domaće narodne muzike. Snežana je ovde žena koja zna šta želi, prava tradicionalna domina koja svog muškarca vrti oko malog prsta. Ove radnje postiže upravo svojim umećem u krevetu, a gde bi drugde?! Vezivanje očiju crnom maramom od svile ovoj pesmi daje samo još veću dozu “tradicionalnog erotskog misticizma”.

Poslušajte pesmu Sve što radim tebi prija.

Mala soba tri sa tri

Niste u pravu ako mislite da je ovo naslov oglasa u nekom novinskom odeljku za nekretnine. Ne, ovo je stručni proračun Snežane Đurišić koliki je prostor potreban za dobar seks. Devet kvadrata je sasvim dovoljno da se u njih smeste dva srca koja gore i dve lude glave, a mogućnosti su neslućene. Ovo je najveći hit Snežane Đurišić koji nedvosmisleno slavi seks i nesputanu ljubav. Glavni lik u pesmi je mangup kome Snežana ume da dolija.

Poslušajte pesmu Mala soba tri sa tri.

P.S. Snežana Đurišić verovatno drži i monopol nad terminom “mangup” jer ga je tokom svoje karijere nebrojeno puta opevala u svojim pesmama.

Izvor fotografija: novosti.rs

Milivoje Mili Čolić

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *