Zašto Čola pod stare dane pije brlju?!

Da li je drugi singl koji najavljuje novi album Zdravka Čolića zapravo najava kraja jedne fenomenalne karijere?

Zdravko Čolić je 30.maja 2017. godine objavio singl „Mala“, kao najavu novog albuma. Pesma mi se toliko dopala, da nisam želeo ni da je pomenem na blogu, a kamoli da joj posvetim ceo post. Danas, 18. oktobra 2017. godine najveći Čola, objavio je na YouTube-u i drugi singl pod nazivom „Šljive su rodile“ koji je praćen visokobudžetnim spotom. Dva razočarenja u jednoj godini, vezana za istu muzičku legendu, ipak su me naterala da kažem ono što mislim.

Svima je poznato da Čola već dve decenije nije ono što je bio. Promenio je muzički žanr i dozvolio sebi da peva sve i svašta. Nešto je prolazilo, nešto nije, ipak Zdravko se trudio da bude po aršinima i ukusu onih koji ga najviše vole. Ali, vrag je odneo šalu, i ovo što nam je sada servirao zaista nema smisla.

Pesmu „Šljive su rodile“, Zdravko Čolić je uradio u kolaboraciji sa najpoznatijim trubačem Dejanom Petrovićem. Bravo za Dejana, pratio je mnoge, zašto da ne prati i Čolu?! Umetnost je i uništiti nečije veliko ime. U celoj toj ideji, po mom mišljenju, Zdravko je potcenio sebe. Zvezda njegovog kalibra ne bi trebalo da peva pesme koje zvuče kao reklama za Guču. Skidam kapu za prijateljstvo sa Goranom Bregovićem, ali družba je družba, a služba je služba! Pesmu potpisuje Zlatan Fazlić, koji je napisao mnogo lepih pesama, uz to i hitova, pa mi se “s obe ruke krsti”, kako je ovu „trulu, opalu šljivu sa svog muzičkog drveta“ uspeo da uvali Čoli, ili je ovaj totalno posrnuo pa je po „muzičkim baščama“ počeo da skuplja propalo voće, koje ne ide ni u brlju?! Tek, Čoli su ovog oktobra umesto sezone kiša, rodile  šljive, ali hit nema da mu rodi, pa sve i ako ga bude porađala Marina Tucaković, zajedno sa Kornelijem Kovačem. Iz ove bede ni njih dvoje ne mogu da ga izvade, kunem vam se životom i ranjenom dušom svom.

Spot skup, Čola mator, ali drži se! Glava ofarbana, sa ‘ladnom trajnom, skupe cipele, pantalone i košulja – nema greške. Pedeset ljudi je učestvovalo u realizaciji ovog vizuelnog remek dela, koje je snimano tri dana negde u Vojvodini, u kome na jednom te istom drvetu, u isto vreme rađaju šljive, jabuke, kruške i neki „budibogsnama“ cvetići. Automobil je stigao iz Amerike, kostimi za devojke su kupljeni na minhenskom Oktobarfestu, a avion za zaprašivanje komaraca ne znam gde su našli. Baš kako dolikuje njegovom imidžu zavodnika i „jebača presretača“ u spotu je on jedini muškarac, a oko njega čak dvadeset „minhenskih pin-up“ lepotica – Srpkinja, zapravo. One tu beru šljive, mlekom hrane tele, usisavaju, prave vanilice, mute neke limunade u nekim teglama od osam „kila“, muljaju neki „đem“…zimnica valjda? Valjaju se po nekoj slami, drndaju neku mašineriju koja liči na neko prevozno sredstvo, plešu, čereče se i čepe, ma pravi cirkus. Ipak, primetio sam i jedan kuriozitet. Do sada je u javnosti nekoliko puta pominjana priča da Zdravko ne snima scene u kojima je sa devojkama. To pravilo, navodno, je išlo toliko daleko da su snimali i različitim danima. U ovom spotu on ima zajedničke scene sa manekenkama, biće da je Čolina „šljiva rodila i nije opala“, drži se nekako. Sve u svemu, estetika odlična, ali za „remake“ spota „Kroz šljivike i livade“, Dragane Gage Mirković, inače njegove velike prijateljice.

I ja sam bio zagovornik one čuvene da je Zdravko Čolić pevač koji može da peva i telefonski imenik i recepte za torte. Sudnji je čas da počne baš to da peva, a ne ovakve gluposti, koje su daleko ispod njegovog nivoa. Ni sponzor spota mi se nimalo ne dopada! Prigodno bi, na celu situaciju, bilo da je ovaj projekat platila „Afrička šljiva“, a da se novi album uz istu i prodaje!

Protivno svim pravilima na blogu ovaj put neću ostaviti pesmu i spot koji komentarišem i analiziram, ostaviću pravog Zdravka Čolića, kog smo voleli. Molim vas ne idite da slušate pesmu „Šljive su rodile“.

P.S. Iznenađuje me i odsustvo Jelene Gavrilović, glumice koja je najvažniju rolu u životu odigrala baš u spotu Zdravka Čolića. Mogli su joj dati još jednu.

Naslovna fotografija: kurir.rs
Milivoje Mili Čolić

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *