Aleksandar Filipović: Lake dame i žestoki frajeri sa sumnjivom biografijom ne mogu u Tabloid

Aleksandar Filipović, autor i voditelj kultne emisije “Tabloid“, u intervjuu za ESTRADAnje govori o televiziji i otkriva ko nikada neće biti njegov gost.

 Aleksandar Saša Filipović već dvadeset godina uređuje i vodi emisiju “Tabloid“, i sasvim zasluženo otvara kategoriju “ESTRADAnje intervju” na mom blogu. Lala po opredeljenju i životnom stilu, završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, i od emisije koju vodi stvorio je jedan od najvećih brendova u našem medijskom prostoru. Nekada skandalozan, danas kada je za mnoge autore termin skandalozan deminutiv, on se opredelio za retro i nostalgičan ton kojim boji svoju emisiju. U svojim emisijama zna da zapeva i zaigra, i definitivno je preteča svih današnjih voditelja koji sebe stavljaju u folder “one man show“. U jednom privatnom razgovoru koji sam dobro zapamtio Aleksandar Filipović mi je rekao da bi novinari trebalo da se druže između sebe, a ne sa predstavnicima estrade, pa shodno tome on na estradi, igrom slučaja i životnih okolnosti, ima samo dve prijateljice, koje zbog prijateljstva često znaju i da eskiviraju gostovanje u njegovoj emisiji. Na moja pitanja odgovorio je u jednom dahu, iskreno, fenomenološki i duhovito, upirući kažiprst, koji je jedan od njegovih zaštitnih znakova, a mojoj malenkosti je opalio i jedan duhovit i profesionalni “šamar”.

  • Šta u današnje vreme kada se čini da je sve na društvenim mrežama i na Internetu, novinarstvo posebno, predstavlja rad na televiziji?

Televizija je medij koji je u krizi pošto svi danas gledaju u telefone i u svoja “elektronska sokoćala“. Ako imate dobar PR na društvenoj mreži to pomaže i televizijske emisije. Smeta mi što se novinarstvo pretvorilo u prepisivačku “resavsku školu” sa Fejsbuka i Tvitera, što je u estradnom novinarstvu sve manje istraživačkog novinarstva, a što je sve više laži i izmišljanja. Stradaju nedužni, a “belim medvedima” je sve dozvoljeno! Ali to je ta estradna tranzicija za koju smo se borili… Priznajem, meni je bilo bolje pod SFRJ i drugom Titom, to su estradna zlatna vremena. Ko se tada dokazao caruje i danas.

  • Ko su zvezde danas i gde se one nalaze? Ima li Srbija uopšte medijsko nebo na kome sijaju prave zvezde?

Pravih zvezda nema, jer nemamo više zvezde kalibra Nada ObrićSnezana Đurišić, Lepa Brena, Ceca… Sve posle njih postavlja pitanja trajanja i da li imamo zvezde ili komete?! Srbija ima “fast food” proizvodnju zvezdica i brzo trošenje istih.

  • Da li sebe smatrate novinarskom zvezdom?

Sebe smatram televizijskim novinarom koji traje, i drago mi je što me mlađe generacije poput tvoje cene i poštuju.

  • “Tabloid” je kultna emisija koja se emituje 20 godina, broji preko 720 emisija kroz koje je prošlo 3 000 gostiju. Dokle će ove tri brojke da rastu?

Nemam plan i ovaj rekord je posledica slučajnosti. Svi koji su radili o glavi emisije “Tabloid” završili su na “đubrištu istorije“. Iako ovako delujem veseo i simpatičan nisam bio mnogima po volji. Ni mnogim potencijalnim gostima, ni većini urednika koje sam preživeo, ali i dalje mislim da je moja osnovna profesinalna i karakterna vrednost što sam ostao svoj i principijelan. Pripadnici moje generacije nisu me razumeli, ali zato kada na Fejsbuku čujem mišljenje mlađih kolega koji su rođeni u periodu od 1978. do 1994. godine onda shvatim da sam obeležio detinjstvo i mladost mnogim ljudima i da su odrasli uz moje emisije i da su u njima videli i čuli nešto pametno. Da sam to znao u vreme kada sam radio na BK televiziji čini mi se da bih još više dogurao.

  • Gde i kako nalazite inspiraciju da jednom nedeljno gledaocima ponudite originalan, a pre svega zabavan sadržaj?

Mislim da sam retro i nostalgičan, i pre svega se trudim da budem kreativan, i da ne idem u kliše tabloidne štampe.

Aleksandar Filipovic Milivoje Colic Tabloid Estradanje

  • Imate li crnu listu i ko se na njoj nalazi? Ima li Srbija toliko “žute” ličnosti čija se nijansa žute nikakako ne poklapa sa nijansom “Tabloida”. Ko su te ličnosti?

Imam “crnu listu“, a na njoj su sve ličnosti koje su me odbijale, nisu htele da se jave na telefon, koje su bile arogantne. Nekad sam ih imenovao sada neću, jer je u današnje vreme svima sve postala reklama. Ličnosti koje ne bih dovodio su lake dame, žestoki frajeri sa sumnjivom biografijom, neki političari. Inače, moram reći da se nikad nisam mogao dogovoriti sa polusvetom, i to je bila moja najveća greška u karijeri. Uvek kada sam imao posla sa pravim zvezdama nisam imao problema. Zanimljivo je da ti i ja Mili delimo misljenja oko mnogih ličnosti. Više sreće sam imao sa eminentnim, mojim kolegama, nego sa pojedinim pevačicama koje šire govor mrznje, pevačice koje sem što ne znaju da pevaju su i glupe. Ne zovem arogantne, nadrndane, nadmene… Takvi ljudi nisu za moju “časicu razgovara”.

  • Da li je “piplmetar” najbolji prijatelj ili najveći neprijatelj savremenog novinara?

Piplmetar je najveći neprijatelj naših medija. Sve je dozvoljeno u trci za rejting. Ono što gledamo u Srbiji mislim da nema ni u jednoj zemlji na svetu. Mi smo uvek i u svemu unikatni, jako smo zabavan i duhovit narod, ali i narod koji nema meru. Ne slažem se sa Sašom Matićem da je “sve na prodaju“, kako on kaže u jednoj svojoj pesmi.

  • Koju emisiju i koju ličnost, koju ste ugostili smatrate svojim najvećim uspehom?

Ima mnogo emisija i ličnosti kao što su Aleksandar Tijanić, Milovan Ilić Minimaks, Ljiljana Nikolovska kultna pevačica grupe “Magazin“… Prvi sam uradio Severinu, Kemala Montena, Rajka Dujmića i mnoge druge. Bio sam prvoborac ali profit i kajmak su prigrabili drugi. Nema problema kod njih je sve u profitu i rejtingu a ja idem na duge staze.

  • Tiho, ali sigurno najavljujete pisanje knjiga? Šta će se naći u tim knjigama?

Voleo bih da napišem knjigu o tome kako sam smršao, voleo bih da napišem knjigu o svojim gostima, ali da bude originalna. Ko je zaslužio stranicu dobiće stranicu, ko je zaslužio tri, dobiće tri strane, ko je dobio ocenu “nemam komentar” dobiće baš tu kvalifikaciju.

  • Znam da čitate moj blog, drugačije ne bih ni bio gost u “Tabloidu”, ali umesto što ću zatražiti savet za mlade novinare, ovog puta tražim samo savet za sebe. Dakle?

Mili samo tako nastavi. I dalje mislim da je tvoje najjače oružije što si pametan, što sjajno analiziraš i pišeš, i što si duhovit. To što si “starletan” je deo novih trendova, dobro ti ide, ali Mili, molim te, nemoj preterivati ja sam staromodan.

Izvor fotografija: rtvforum.net, privatna arhiva

Milivoje Mili Čolić

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *