ŠARAN IZ MORSKE VODE

Ne propustite „Dane Istre u Beogradu“!

Kada se rodite u Zemunu, onda je sasvim logično da prohodate na kaldrmi koja vodi do Milenijumske kule i da naučite da plivate u Dunavu. Onda vas šetaju Zemunskim kejom, a početak ili kraj šetnje je uvek kod restorana „Šaran“. Možda je ovaj restoran za neke samo jedan u nizu, ali za nas koji poznajemo istoriju Zemuna ovo je institucija ugostiteljstva. U „Šaran“ sam prvi put otišao sa dedom i majkom, Zemun je Srem i mi bake ovde zvemo „Majka“. Danas u „Šaran“ najčešće odlazim sa priteljima sa kojima sam vezan poslom, a poziv u „Šaran“ se ne odbija, jer to je više od restorana.

Ne dozvolite da vas zbuni naslov. Deluje nemoguće, ali moguće je. Ove jeseni se po sedmi put u restoranu „Šaran“ organizuju „Dani Istre u Beogradu“. Za mene, večito zaljubljenog u Istru, i rođenog u Zemunu sasvim je logično da svog šarana upecam u slanoj vodi. Za razliku od prethodnih godina, ovaj put „Šaran“ je rešio da akcenat stavi na kontinentalni deo Istre i u prvom redu predstavi delicije ovog dela Hrvatske. Testenina sa pesto sosom, tartufi, čuvena istarska salata, pršut, najrazličitije vrste sireva, maslinovo ulje, belo vino… Bilo je i crvenog, ali ja uvek glasam za belo. Svežinu mora, koje mi nikada nije bilo blže, iako sam bio na reci, svojim ukusom doneli su slani inćuni, osvežavajuće salate od krastvca i čeri paradajz.

Ono što mene uvek vraća u restoran „Šaran“, pored kuhinje, je originalan i rustičan enterijer. Prija mi, usuđujem se da napišem, ta topla i kućna atmosfera, atmosfera ušuškanog i toplog doma. U „Šaranu“ su uvek tople boje i topli ljudi, i hladno vino, jer je vino najbolje grejati dugim razgovorima sa inspirativnim ljudima. Baš takvih ljudi nikada ne manjka u ovom restoranu.

Dani Istre u Beogradu“ ove jeseni traju do 5. decembra. Morske i kontinentalne ukuse Istre predstavljaju „Konoba Stari podrum“, vinarija „Kozlović“, „Buršić Extra Virgin Olive Oil Visit Istria“, „Colours of Istria“, i odlično se slažu sa slatkoćom našeg plavog Dunava.

Fotografije za ESTRADAnje: Igor Đorđević@igacmadafaka
Tekst: Milivoje Mili Čolić

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *