Novi album i titlovi Ane Nikolić

Ana Nikolić izdala je novi album pod nazivom “LABILNA“.

Prošlo je tri godine od poslednjeg albuma Ane Nikolić. U međuvremenu fanove je častila “smuti pa prospi” singlom “Voli me, voli me” od kog je u muzičko-tekstualnom smislu spot bio najbolji. Jubilarni peti album pod nazivom “LABILNA” internet premijeru doživeo je 12. maja, dok će se klasičan CD, koji kao nosač zvuka danas gotovo niko ne kupuje, uvaljivati na kioscima uz magazin “Svet” 25. maja.

Ana Nikolic Album Labilna 2016 Estradanje

Ekipa koja je radila na albumu za Anu je nova, mala i odabrana, uz neizostavnu Marinu Tucaković koja je njen glavni saradnik od samih početaka njene karijere. Album broji 8 pesama i traje famoznih 25 minuta, što je prilično sirotinjski. Ono što mi se jako dopada je što je čak 6 pesama naslovljeno sa jednom rečju. Taj naslov, za svaku pesmu ponaosob, je najjača reč u toj pesmi, nepogrešivo opisuje pesmu, jednostavna je, kratka i jebitačna. Pored pomenute Marine Tucaković, na albumu su radili Stefan Đurić Rasta, Slobodan Veljković Coby, a sa dve kompozicije uspeo je da se zapljune i Damir Handanović. Rasta gostuje u čak dve pesme, mada je njegov stil vidiljiv u svakoj, tako da i nije morao da se trudi.

Ana Nikolić je žanrovski ovaj album najavila kao nešto potpuno drugačije i novo, međutim nije ovo ništa posebno jer smo sve ovo već čuli u izvođenju popularnog folk repera Raste, koji je do sada sarađivao sa predstavnicama pop-folk-treš branše. Njegove pesme, u kojima je i gostovao, Dara Bubamara je počela da peva pre nekoliko godina i ovaj muzički žanr nazvala “folk R&B“, suštinski on to nažalost i jeste.

Muzički, pesme su prepune nekih orjentalnih zvukova, kvazi francuskih harmonika, koji sve vreme podsećaju da je ovo ipak prejeftin folk, a ne muzika zbog koje će Anine kolege da polude od zavisti kako je najavila u jednom intervjuu. Tekstovi su rađeni po principu što “skandaloznije” to bolje, mada koliko su reči poput “frigidna” ili “labilna” danas skandalozne?! Iskreno, u vreme kada nam većina pevačica i starleta putem telvizije i novina pokazuje svoje međunožje, mene nije naročito ni ganulo što je pesma “200 sa 100” preko noći okarakterisana kao kontroverzna jer Ana u njoj “božemoj” muškarca o kome peva naziva “PIČKOM“, moš’ misliti?! Stihovi “A tebe pičko, da te ne vidim više” uz haštag #labilna, poslužili su, ako ništa drugo, za interesantne statuse na društvenim mrežama koji su bili zanimljivi cela dva dana. Sama činjenica što je nastavila trend psovanja sa prethodnog albuma je dosadna i neoriginalna, posebno imajući u vidu što su godinama pre nje i mnogi drugi psovali u svojim pesmama.

Jedina balada na albumu “Da te vratim“, bolje da se tu nije našla. Pesma je totalno psihodelična, i muzički i tekstualno. Dok muzika vuće na levo, tekst vuče na desno, morate da je poslušate i da mi kažete da li se samo meni čini da pesma ima početak, a kraj kao se negde izgubio, pesma jednostavno nije zaokružena i poentirana.

Bez obzira što sam album preslušao tri puta, još uvek ne mogu da skontam koja se pesma zove “Mala” s obzirom da je “neka tamo mala” glavna junakinja čak dve pesme i pomenute i numere “Labilna“. I u jednoj i u drugoj pesmi tekst je u stilu “a ne ne ne mala, olalala mala, a ne ne ne ne mala, baj, baj, baj, baj…kraaaaaaaj“. Budibogsnama, inspiracija se udavila kao pčela u vanili sa prošlog albuma. Producenti bolje da su uzeli recept Bore Drljače sa onim njegovim “Račama” u nekoliko delova, pa pesme jednostavno nazvali “Mala” i “Mala 2“, nakačili ih jednu iza druge i sve cool, pa onda snimili i spotove u nastavku i eto ti estradnog koncepta u šou-biznis zaostaloj Srbiji. Ovako ja još uvek ne mogu da shvatim koja “mala hoće da je kao ja” a koja “mala je labilna“, ne mogu kunem vam se životom i ranjenom dušom svom.

Album “krasi” i pesma “Konkretno” koja se sa punim pravom može nazvati butikaško-šanerskom himnom, kakva na ovim prostorima još nije viđena. U pesmi se, verovali ili ne, tačno pominje 9 modnih brendova: Roberto Cavali, Givenchy, Armani, Louis (nedostaje Vuitton, ali metrika nije dozvolila), Prada, Giuseppe Zanotti, Gucci, Fendi i Balenciaga, u najmanju ruku kao da slušate reklamu za “Parndorf”. Presmešno, ipak na pesmu, kao uostalom i na većinu albuma ložiće se sva ona duhovna sirotinja koja voli te momente “pišam po sirotinji“. Brendovi “Prada” i “Givenchy” su da bi se uklopili u metriku stavljeni u pogrešan padež i pogrešno akcentovani što dodatno izaziva osećaj gađenja, takve greške ne bi trebalo da se praktikuju čak ni iz fore. Možda bi najbolje bilo da neko modno potkovan prosvetli Rastu kako bi saznao da postoje i “Dolce & Gabbana”, “Balmain”, “Yves Saint Lauren”, “Chanel”… pa kad već ima 200 miliona pregleda na internetu, da edukuje sirotinju na kačamaku i popari koja misli da su život “lake žene i pištolji”, jahte, separei… U trenutku dok ovo pišem upravo ova pesma ima najviše pregleda na Balkaton YouTube kanalu, blizu milion i po!

Dve pesme su mi ipak privukle pažnju, “Telo” zbog koliko toliko interesantnog refrena i ritma koji tera i poziva na mrdanje. Numera “Frikovi” me je takođe “zavela” tekstom, jer sam na momente osetio kritiku društva u kome živimo, nemogućnost pronalaženja prave ljubavi, solo životi i neznanje nekih da iz virtuelnog zakorače u realno i vide sve lepote ljubavi, strasti i života. Možda sam se i naterao da pronađem nešto što mi je dobro i pozitivno, eto ne znam. Iskreno.

Bez obzira što Ana Nikolić ne važi za neku vanvremensku pevačicu, ja lično nikada nisam imao problem sa njenom dikcijom i razumevanjem onoga što peva. Baš zato ne razumem zašto su tekstovi pesama ispisani u vidu titlova i to bez dijakritičkih znakova. Zanimljivo je da su nazivi brendova ispisani u originalu, pa mi nije jasno zašto ako su već ispoštovani Kavali i Guči nije ispoštovan i srpski jezik???

Gostujući u emisiji “Exkluziv” Ana Nikolić je objasnila da je ovaj album nastao tako što je bila nezadovoljna gotovim albumom koji je imala. Voleo bih da čujem na šta zvuči taj kojim nije bila zadovoljna, kada joj je ovaj legao kao “moljac na svilu“. Tada je dodala da ona ovaj album bukvalno živi i da on najbolje objašnjava prirodu njenog odnosa sa reperom Rastom…dakle labilno i frigidno.

P.S. Draga, “Mala” Ana ja znam da bi mi ti sada najradije rekla “Džukelo“, ali “Konkretno” ja bih “Da te vratim” u ono vreme kada si bila “Devojka od čokolade“, jer meni jednostavno fali “ful, ful oprema” tvoja, pa haljina Zvonka Markovića u kojoj izgledaš “Verna do kolena“, pa “Dum jedan konjak“, pa svi “Romale, romali“. Ja bih ti bio “Klovn” da ne budemo “Solo ti, solo ja” ako si već “Labilna” i “Frigidna” jer nismo “Frikovi“, zar ne? Vodio bih te i na “Hali gali“, ma ko bi mislio na Mišu? Sva sreća te smo svesni da “Ipak se okreće” pa se nadam da će do sledećeg albuma da se sve okrene na mnogo, mnogo bolje. Inspirisan pesmom “200 sa 100” i onom famoznom pičkom, moram da napišem da ovaj album nije za triput, ma nije ni za kurac.

Izvor fotografija: YouTube.com, genius.com

Milivoje Mili Čolić

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *