Mirza kojim izgovorom ti pevaš?

Mirza Selimović u svojoj poslednjoj pesmi ne brka pojmove, ali ozbiljno brka izgovore srpskog jezika. Mislim da je to nedopustivo!

Pesma “Brod ludaka” je objavljena 13. juna 2017.godine, i do ovog trenutka je izbrojala 2.130.135 pregleda. Pesmu potpisuju Dragan Brajović Braja i Milan Rađen, u prvom planu je Mirzino fenomenalno pevanje, a spot je lišen svih hard i soft porno momenata kojima njegove kolege i koleginice pokušavaju da zavedu publiku.

Ipak, jedna stvar mi je zaparala uši. Kako mi se pesma dopala nekoliko dana sam je slušao do iznemoglosti i u jednom trenutku mi se učinilo da Mirza Selimović pesmu peva sa dva različita izgovora.  U pitanju je refren pesme koji glasi: “Svaka noć je posljednja, jutro mi bez tebe k’o bez daha…” – dakle ijekavica. I tako tera Mirza sve bez greške dok ne dođe vreme da refren otpeva poslednji put, i tamo lepo se čuje: “Svaka noć je poslednja…”- dakle ekavica.

Pesmu i dalje slušam, dopada mi se jako, ali svaki put pred poslednji refren načuljim uši i napet sam kao nevina činčila, i svaki put , na tom jednom, jedinom mestu čujem ekavicu. Ako i drugi čuju isto što i ja ovo je ozbiljan propust i jako smešno, jer nema smisla da se u jednoj pesmi peva na dva različita izgovora.

Molim vas pažljivo poslušajte pesmu “Brod ludaka” pa mi recite da li sam lud ili gluv? Pristajem i na jedno i drugo, ali čini mi se da u ovoj pesmi Mirza peva koristići dva različita izgovora srpskog jezika, što je propust na prvom mestu producenta i stručnog tima koji sa njim radi.

Izvor fotografije: USKinfo.ba

Milivoje Mili Čolić

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *