Da li je žiri “Zvezde Granda” novi “Južni vetar”?

Kunem vam se životom i ranjenom dušom svom da ekipa koja čini aktuelni žiri “Zvezde Granda” preti da postane savremeni “Južni vetar“.

Skrolujem ja tako po Instagram profilu Ane Bekute, inače obožavam njeno pevanje i pesme, kad imam šta da vidim! Još se nije slegla euforija oko njenih solističkih koncerata u Centru Sava, a “kraljica svih mojih ponoći i zora” najavljuje nove nastupe. Kliknem na video, kako bih se informisao i bio u toku, kad ono pravi “grandiozni grupnjak“!

Naime, ceo žiri “Zvezde Granda” će 4. novembra u Štutgartu, imati svoj prvi “grupnjak”, solistički koncert. Odmah mi je pao na pamet “Južni vetar” pa sam se zapitao jesu li članovi žirija, ovog muzičkog takmičenja, modernizovani pandan vetra koji je muzičkom scenom duvao u prošlom veku? Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina XX veka, veliku popularnost izdavačke kuće “Južni vetar”, koju je osnovao kompozitor i tekstopisac Miodrag M. Ilić, poznat kao Mile Bas, napravila je grupa pevača koja je išla na zajedničke turneje pod sloganom “Velika petorka Južnog vetra“. Veliku petorku činili su: tada neoperisana Dragana Mirković, Šemsa Šuljaković koju nisu izdali ni prijatelji ni braća, trezan ali za vetar vezan Sinan Sakić, Kemal Malovčić kome ni tada nije bilo tek, tek 17 godina i Mile Kitić koji se uspešno hvatao za…kvaku! Ostalo je istorija! Ko pamti zna o čemu pišem, ko ne pamti, ne mogu ja da edukujem.

Priznaćete da mi asocijacije ni malo nisu slučajne. To što celokupni žiri “Zvezde Granda” počinje da nastupa zajedno u prvom redu svedoči o njihovoj ogromnoj popularnosti. Pojačani sa jednim instrumentalistom, harmonikašem, u odnosu na “Južni vetar” deluju mnogo ozbiljnije i modernije, bez obzira što je harmonika u pitanju. O stilizovanosti neću ni da pišem. Čak i najgore stilizovana osoba žirija “Zvezde Granda“, za ceo “Južni vetar” je “fashion” sa velikim slovom “F“. Voleo ili ne voleo neke o njih, hitovi i dobre pesme im najmanje manjkaju, tako da samo napred. Što ono kaže Merlin: “Sredinom”!

E sad, ako mene pitate ove Grand koncert majstore, malo jebucka to što nemaju slogan. Ovo im je prvi zajednički nastup, ali nikad se ne zna u šta to može da preraste?! Možda krene turneja, regionalna, pa svetska. Interesovanje može toliko da poraste, da mogu i CD da snime? Što da ne? Ima pet pevača, svako da snimi po pesmu, Bosanac odsvira još tri kola i eto ti izdanje. Grand izda, prodaja krene na benzinskim pumpama i trafikama, ih, Bog da ih vidi. Slogan je neophodan! Verujte Miliju.

Pošto svi oni godinama ocenjuju one jadne, mlade, preplašene kandidate, koji na podijumu drhte kao nevine zečice, slogan bi mogao da glasi “Ocenite vi nas“. Na taj način, oni bi se približili publici i priznali da su spremni da i sami izdrže kritike. Slogan bi mogao da bude i “Grandov vetar duva za vas“, da se iskoristi ta asocijacija na “Južni vetar”. Pošto ste navikli da budem iskren do koske, meni se negde intimno čini da bi najbolje bilo da slogan koncerata glasi “Pet zvezda i Viki“. Eto, to su predlozi, pa neka gospodin Popović odluči.

Razmišljao sam ja i dalje, pa mi je na pamet palo kako Viki neće imati garderobu, i kako će nastupati prva, kao predgrupa, da malo opusti i zagreje masu. Ali šta ćete, moraju da je vode. Na reklami su ispisana imena svih koji čine aktuelni žiri “Zvezde Granda“, i učinilo mi se da nedostaje Snežana Đurišić. Onda sam se setio, da je ona tamo spikerka, pa organizatoru predlažem da pozove i nju da  najavljuje svoje kolege i meri im puls, što inače radi kandidatima u ovoj sezoni, kao neka muzičko-medicinska sestra.

U svakom slučaju, sa voditeljkom Đurišić, ili bez nje, meni se ideja da žiri “Zvezde Granda” nastupa zajedno jako, jako dopada. Nadam se da ne treba da vam se kunem životom i ranjenom dušom svom?

Za kraj ostavljam vam linkove omiljenih pesama pevača koji čine žiri, redom za koji verujem da će nastupati.

Izvor naslovne fotografije: zvezdegranda.info
Milivoje Mili Čolić

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *