Estradna Republika Srbija

Ne mali broj kritika poslednjih decenija upućivao je na to da nam je politika postala estrada. Estradni poslenici radili su svoj posao kao i uvek, težak, crnački, jednom rečju rudarski. Kada se pogleda situacija na estradi sasvim je jasno da prosperiraju samo vredni, uporni, sigurni u sebe i svoje ideje. Šesti oktobar svanuo je samo estradnjacima koji su odmah shvatili kako tranzitirati i nastaviti napred, sredinom puta kako samo oni to umeju. Možda je krajnje vreme da političke pozicije i odluke prepustimo pevačima i zabaljavačima, a ovako bi mogla da izgleda REPUBLIKA SRBIJA, koja bi sigurno bila lepša, veselija i najvažnije bogatija.

Nova Srbija bi se sasvim očekivano zvala ESTRADNA REPUBLIKA SRBIJA, u nastavku teksta biće korišćena skraćenica ERS. Vlada bi bila sastavljena samo od estradnih radnika- udarnika, zabavljača, pevača i pevačica. Broj ministarstava realne Srbije bio bi smanjen na minimum, jer ako je neko praktičan i pragmatičan onda su to oni, ali neka ministarstva neophodna za razvoj jedne ozbiljne države svakako bi bila ustrojena po prvi put. Obrazovanje ne bi imalo presudnu ulogu u dodeljivanju portfelja, a kao kvalifikacije uzimali bi se tiraži i uspesi koje su kandidati za ministre tokom karijere postigli. Zastava bi sačuvala sadašnje tri boje ali bi se u sredini nalazio zlatni mikrofon i reflektor, simbolično zar ne? Kuriozitet bi bio to što sama država ne bi imala svoju himnu, jer ko će se od toliko hitova odlučiti za samo jedan, dok bi svako ministarstvo imalo svoju himnu. Himna ERS menjala bi se na godišnjem nivou, a to bi bio hit godine, koji bi narod SMS glasanjem birao recimo u organizaciji “Radio Pingvina”.

Važno je naglasiti da bi ERS imala svog predsednika i jedno specijalno, epsko i tradicionalno telo pod nazivom “Veće staraca“. Predsednik ERS bio bi jedan jedini Zdravko Čolić i to je dovoljno reći. “Veće staraca” činili bi oni koji na estradi egzistiraju minimum 100 godina, a njihova uloga bi bila da se sećaju minulih vremena u kojima su žarili i palili, obavezno bi blagoglagoljali o nekvalitetu mladih naraštaja i novim muzičkim trendovima. Jednom mesečno bi javno istupali sa svojim saopštenjima koja bi govorili uz gusle, a prvu postavu “Veća staraca” činili bi: Mira Vasiljević, Lepa Lukić, Tozovac, Cune Gojković, Dobrivoje Topalović, Olivera Katarina, Anđelka Govedarević, Milutin Popović Zahar… jednom rečju svi koji su napunili minimum 125 godina života, proslavili stogodišnjicu karijere i još uvek su živi i najvažnije živahni.

estradanje ministri

Vlada Estradne Republike Srbije

Premijer ERS

Dok će za neka druga ministarstva biti povuci- potegni ovde je stvar očigledna i nema dvojbe. Premijer ERS bio bi Saša Popović. Jednostavno, čovek koji vodi i kontroliše Grand produkciju, koji je stvorio Lepu Brenu, i vlada medijskim nebom Srbije svakako je paušalno kandidovan za ovu funkciju. Nakon svega što je uradio u svojoj karijeri najmanji problem bi mu bio da kontroliše desetak ministarstava i ministara a sve u svrhu boljitka Srbije.

Ministarstvo finansija

Od kako se pojavila bije je glas da je stipsa. ERS bi za razliku od realne Srbije stvari nazivala pravim imenom, u njoj bi “stipse” i Kir Janje bili percipirani kao štedljivi ljudi, dobri domaćini i domaćice, koji vode računa o budućnosti i starosti. Ministarka finansija u ERS bila bi Lepa BrenaLepa, za mene najlepša, uspešna, bogata, tokom karijere znala je da ceni zarađeno, ulagala je u sopstveni biznis i stvorila ličnu privatnu imperiju, svakako bi umela da napuni kase ERS. Kao i sada najbliže bi sarađivala sa Sašom Popovićem a tu je uspeh zagarantovan.

Himna ministarstva bila bi numera “Disko urnebes“, sa posebnim akcentom na stihove “Pusti ralo i motiku narod voli erotiku, obuci me minimalno da se vidi maksimalno” i “Lova, lova, lova padaće sa krova“.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

ERS ne bi robovala tradiciji da na čelu jednog ministarstva bude jedna osoba. Uvek bi se trudila da angažuje najbolje. Kako je gotovo devedeset posto domaćih zvezda do estradnog neba došlo putem “kroz šljivike i livade“, posebno se zadržavši na polju praziluka prava je muka izabrati adekvatne. Za početak sigurno je da na čelu ovog ministarstva ne bi bila samo jedna osoba. Kako bi ona morala da izgleda i da se ponaša kao ministar poljoprivrede, a da ima i neophodno znanje kao i mehanizaciju, ovim ministarstvom rukovodili bi Era Ojdanić, Bora Drljača i Miloš Bojanić. U dogovoru bi birali specijalne saradnice koje bi se bavile životnom sredinom, a kako ni jedan od njih nije imun na mlado i lepo njihov izbor bi sigurno pao na Soraju, Staniju ili Sandru Afriku.

Na četiri meseca menjali bi himnu ministarstva, iz džentlmenskih razloga to bi uvek bila pesma neke njihove koleginice, a kao prva, po naredbi gospodina Ojdanića, to bi sigurno bila numera Vesne Zmijanac iz 1985. godine “Ori Mile, al’ duboko“, sa posebnim akcentom na stihove “Znaj dragane nema gazde bez duboke brazde“.

Ministarstvo energetike

Zbog silnih reflektora, svetla i sijanja ovo bi verovatno bilo jedno od najvažnijih ministarstava ERS. Njega bi sasvim logično trebalo da vodi energična osoba, neko sa stavom i znanjem koliko su svetla pozornice važna. To bi morala da bude urbana zvezda folk muzike, neko ko puni hale i stadione, svakako muškarac jer žena ne bi trebalo da se petlja oko struje i štekera. Ministar energetike bio bi Aca Lukas.

Himna ministarstva bila bi balada “Upali svetlo” sa akcentom na stihovima “Volela si sveće da pališ po stanu“.

Ministarstvo pravde

Lepo je Jova pop Arsin objasnio Živki ministarki zašto želi da mu izradi državnu službu uprkos tome što je odležao robiju: “Kamo sreće, tetka, da država prvo svakog otera na robiju, pa mu onda da državnu službu”. ERS se ne bi bavila trivijalnostima, poslušala bi savet velikog Nušića i zanemarila zaprepašćenje pokondirene Živke i ministarstvo pravde dodelila Svetlani Ceci Ražnatović. Dakle, ministarka pravde u ERS bila bi Ceca pop Arsina. Koleginice bi je odmah zamrzele jer bi posebnim ukazom zabranila nošenje narukvica na estradi.

Himna ministarstva bila bi numera “Zadržaću pravo” sa posebnim akcentom na stihovima “Zadržaću pravo da ti prevedem ime na sve svetske jezike i da na svakom od njih znači ljubav“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Zbog ljubavi koju oseća i pokazuje prema estradi kao takvoj, zbog neospornog pevačkog talenta i velikog hita “Miljacka” koji je kasnije prepevao Halid Bešlić, jedini političar koji bi egzistirao i u ERS bio bi Ivica Dačić. Unutrašnji poslovi su svakako bili njegov reon, tako da bi se snašao na keca. Bliska saradnja sa zemljakinjom Cecom samo bi poboljšala rad ova dva ministarstva.

Himna ministarstva, zna se, “Miljacka” koju izvodi Halid Bešlić.

Ministarstvo dijaspore

Ušuškana u svilu i kadifu, optočena Svarovski kristalima, sa natapiranim šiškama, u krznu i papučama sa perjanim pufnama iz svog dvorca negde u Austriji, ovim ministarstvom rukovodila bi, a ko drugi nego, Dragana Mirković. Lobirala bi za maticu ERS obilazila sunarodnike širom sveta jer svi su oni, kako sama kaže “moja publika“. U ERS bi dolazila po pozivu Saše Popovića na obavezne sednice, gde bi podnosila izveštaje i najavljivala dalje planove. Zbog obima posla ona bi imala i dve specijalne saradnice, a ko bi to drugi bio nego dve najveće “wannabe” Dragane MirkovićMaja Marijana i Rada Manojlović.

Himna ministarstva bio bi njen veliki hit “Pitaju me u mom kraju“, a kako bi se trudila da svojim radom sruši sve granice, između ostalog i dobrog ukusa, poseban akcenat bio na stihovima “Ne pomažu vrata, psi čuvari ključevi i brave“.

Ministarstvo prosvete

Svako ko misli da ERS ne bi davala značaj obrazovanju, grdno se vara. Ovo ministarstvo vodile bi dve dame. Jedna bi bila zadužena za državni sektor prosvete a druga za privatni. S obzirom da je završila dva državna fakulteta, državni sektor prosvete vodila bi Nena Ukraden.

Svesna značaja prosvete, nauke i tehnološkog razvoja himna njenog sektora bila bi i njena numera “Samo je nebo iznad nas“. Priznaćete da kada je obrazovanje u pitanju ovaj naslov krije mnogo simbolike.

Privatni sektor bio bi poveren Eksta Neni, a himna njenog sektora bila “Umiru za mnom” sa akcentom na stihovima “A ja đavo, a ja đavo rodila me majka, igram kolo, igram kolo, igram bez prestanka“.

Ministartvo zdravlja

Ona je bacila zavoje, igle, špriceve, vatu, prosula je jod i alkohol i ušetala na estradu. Nju je rodila “majka Srpkinja”, ona zna da je za “život važno biti živ”, ona zna zašto je “žena sama u kafani” i život joj drug, pa ume da prekine krug. Ministarka zdravlja u ERS bila bi, primarno medicinska sestra, Indira Radić.

Na šest meseci kao himne ministarstava smenjivale bi se njene dve pesme: “Rehabilitacija” i “Popij jednu, hajde, hajde” naravno, našte srce!

Ministarstvo za rad i zapošljavanje

Ministar za rad i zapošljavanje bio bi idejni tvorac i producent koncepta “Zvezde Granda” Žika Jakšić. Iako Srbija nema toliko kafana koliko je on pevača zaposlio, svi oni su uspeli da kupe kola, stan i zarade za “leba i uz leba“. Stvar je očigledna, čovek se razume u svoj posao, sigurno bi zaposlio sve nezaposlene u ERS.

Himna ovog ministarstva svako neće biti, niti sme biti, pesma Slavice Ćukteraš, ali svakako mora biti pesma njegove supruge Dajane Jakšić za koju kao pevačicu znamo samo Žika, Dajana i moja malenkost. Dakle himna ministarstva za rad i zapošljavanje Dajana Jakšić i numera “Halo luče“. Posebnih stihova nema, jer vam je jasno da bi svoje mesto ministra iskoristio da bi i promovisao svoju suprugu, poznatog anonimusa.

Ministarstvo omladine i sporta

Pošto svoju karijeru vrhunskog sportiste vodi na veoma estradni način Novak Đoković bi bio ministar ERS. Ovaj ostvareni sportista, ali neostvareni pevač, glumac, cirkuzant i zabavljač, odlični poznavalac marketinga na društvenim mrežama, idealan je za ovu funkciju. Specijalne sportske uniforme za njega i zaposlene u njegovom ministarstvu kreirala bi Marijana Mateus.

Himna njegovog ministarstva bila bi pesma “Gaće” njegove omiljene grupe TAP 011, dok mu kućni prijatelj Mile Kitić ne proda autorska prava da prepeva “Kraljicu trotoara“.

Ministarstvo kulture

Ovo ministarstvo delile bi takođe dve dame. ERS bi ispravila grešku i Zorici Brunclik dala ono što joj davno pripada- ministarstvo kulture. Kako je Zorica sada u žiži javnosti i aktuelnija nego ikad, zbog silnih obaveza i brojnih koncerata, ona bi kao specijalnu saradnicu pozvala svoju koleginicu Veru Matović Šumanović koja bi kao velika obožavateljka umetnosti i poštovalac kulture bila od izuzetne pomoći. Moguće je da Vera nikada nije ušla u muzej ili galeriju, a i zašto bi kada živi u sopstvenom muzeju u kome ima više Šumanovićevih slika, nego što je ovaj tokom života naslikao.

Na šest meseci bi, takođe, delile tapiju na himnu ministarstva. Prvih šest meseci to bi bila pesma Zorice BrunclikEh, da je sreće i da ima Boga“, u ERS Bog bi za Zoricu svakako postojao. Vera Matović bi za himnu koristila svoju numeru sa tradicionalnom muzičkom potkom i svedenim, konvencionalnim narodnjačkim tekstom “Skockala se strina” sa akcentom na stihovima “Po poslednjoj modi svi smo ovde mladi“.

Ministarstvo za modu

U knjizi “Filozofija mode” piše: “U Francuskoj su već u petnaestom veku smatrali da je moda toliko bitna, da su Karla VII podsticali da osnuje zasebno ministarstvo za modu”. ERS bi svakako imala ovo ministarstvo, a na njenom čelu bila bi Jelena Karleuša. Najteži posao ERS bio bi poveren najboljoj. Odlučivala bi ko mora na dijetu, ko sme, a ko ne sme da se pojavljuje na TV ekranima. Imala bi i pravo da odobrava umetnička imena svojih kolega i koleginica. Ova žena koja modu živi i oseća, oslonjena svojim zgodnim dupetom na beli zid, jedini koji se nalazi iza nje jer je sve zidove ispred sebe srušila, jedina je koja bi estetski mogla da sredi modno posrnulu domaću estradnu scenu. Delovala bi odvojeno i izolovano iz svoje kuće na Dedinju. Ne bi odlazila na sednice jer realno od toliko posla koji bi imala kako bi stizala? Predstavljala bi strah i trepet, na prvom mestu, svojim koleginicama, što je realno i sada.

Himna ministarstva “Baš je dobro biti ja“.

Ministarstvo bez portfelja

U ovo ministarstvo ušli bi svi bez obrazovanja, estetskih navika i moralnih normi, a svi željni medijske pažnje i slave. Ovo ministarstvo ne bi imalo konkretnog ministra već bi imalo mesto gde se svi takvi okupljaju i zasedaju 24/7 dana u nedelji. Istripovani da predstavljaju vladare u senci trudili bi se da dokažu da ERS bez njih ne bi bila to što jeste. Stecište ovakvih bilo bi na TV Happy u emisiji “Parovi“.

Himna ministarstva numera benda MiligramMene ništa ne vadi“.

P.S. Vlada ERS nalazila bi se na Bežanijskoj kosi. Kao domaćića i šef kantine i čajne kuhinje, u crnoj suknji na pola kolena, beloj cicanoj bluzi, čarapama boje kože i plavim borosanama, bila bi zaposlena Jelena Broćić. Jasno je da svako ko bi došao na audijenciju kod premijera, pre svega, bio bi poslužen slatkim Nade Topčagić. Za ambasadore stranih zemalja bio bi spremljen i ajvar sa etiketom “Rukice gore” i džem od kajsija pod nazivom “Ovo može samo Lea Kiš“.

Numera Vlade ERS kao institucije bila bi “Ova kuća puna sreće, puna sreće i veselja“.

Izvor fotografija: zoomportal.rs, pulsonline.rs, astroshop.rs, mozzartsport.com, story.rs, novosti.rs

Milivoje Mili Čolić

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *